Sandy's statistieken

woensdag 26 april 2006

De bloemetjes buiten

Het is eindelijk een beetje leuk weer aan het worden, maar nog niet echt zonnig genoeg naar mijn zin om eens in de tuin te gaan zitten. Ik heb vandaag wat foto's gemaakt van de bloembakken bij de voordeur. Ik vind het wel gezellig staan zo... Ook de bakken aan de schutting in de tuin en de clematis staan er mooi bij.





Zelfs Macy wilde even kijken maar ik had geen zin om haar aan het tuigje te zetten. Ze besloot om het zo te doen.....aan de deur te gaan hangen. De azalia heb ik in de wasbak gezet, want die zal wel dorstig zijn met al die bloemen...



Ik heb waarschijnlijk ontdekt waarom ik enorm moe ben, veel moet plassen en dorstig ben. Ik heb veel te hoge bloedsuikers. Ik heb zondag op maandag nacht, toen ik sondevoeding had, eens mijn bloedsuikers gemeten. Het bleek toch te hoog te zijn. Ik heb mijn arts gebeld en voorgesteld om weer actrapid te gaan spuiten. Ik moet nu 4 eenheden actrapid spuiten voor de sondevoeding 's nachts. 's ochtends en 's avonds bij het eten spuit ik 16 eenheden insulatard. Ook mijn novorapid schema voor bij het eten is weer aangescherpt.
Dit is het schema van novorapid.

bloedsuikers-->spuiten eenheden
4-6 -->2
6-8 -->4
8-11 -->6
11-14 -->8
>14 -->10
>20 -->12

Vannacht voor het eerst 4 actrapid gespoten. Ik moest minder vaak plassen maar het was nog wel rond de 15 tussen 3 en 6 uur. Dan is het het hoogste. Misschien moet mijn lichaam er even aan wennen. Vannacht weer...

Vanavond moet Heerenveen tegen roda spelen voor de volgende ronde om de finale plaats voor de uefa cup. Als ze winnen moeten ze nog tegen twente of utrecht. Zal moeilijk worden...

Morgen ga ik eerst even naar de golfbaan om onze lessen te bespreken. Daarna ga ik om 10 uur naar wolvega om weer te zwemmen. Lijkt me weer heerlijk. Vrijdag komt Petra en moet Hoekloos ook weer mijn zuurstofvat komen vullen. Dan hoop ik dat ze niet te laat komen, zodat ik kan gaan zwemmen in heerenveen. Ook daar heb ik zin in.

donderdag 20 april 2006

Benauwd

Op tweede paasdag zijn we naar de praxis geweest om plantjes te kopen. Er waren vele andere mensen op het zelfde idee gekomen. We hebben 8 spaanse margrieten en 8 geraniums gekocht. Ook twee langwerpige bloembakken met ophang steunen. Ook nog een extra zak potgrond want dat kun je niet genoeg hebben. We moesten wel een half uur in de rij bij de kassa staan...zucht...



We zijn ook maar naar Bos en tuin gegaan want we waren nog niet tevreden met onze nieuwe planten. We hebben nog twee clematissen, en 6 fuchsia's gekocht. Toen we thuis waren, was ik aardig benauwd en moest wel even rusten. Ik heb wel even geholpen met de planten in de bakken doen en af en toe even op de stoel in de zon uitrusten. Het was wel lekker om buiten te zijn. Arjan heeft de vijver weer schoon gemaakt en de vissen sprongen weer door de fontijntjes, ze vonden het heerlijk. Ook heeft Arjan aan de muur, voor de clematissen, twee klimrekjes gemaakt. Nu hopen we dat de saaie muur een beetje bedekt wordt met mooie bloemen. Nog even voor het koken heeft arjan onze nieuwe wc-bril op het toilet in de badkamer gemonteerd, staat erg geinig...
Na het eten voelde ik mij niet lekker. Ik heb het vaker na het eten dat ik zo benauwd ben, en als ik hoest er alles dreigt uit te komen. Ik herinner me dat ik dat twee jaar geleden ook had, toen ik net uit het ziekenhuis kwam. Na een tijdje gaat het wel weg maar lekker voel je je niet.

Dinsdag had ik het druk. Ik moest pasfoto's laten kamen voor mijn nieuwe paspoort. Kreeg een brief van de gemeente dat ie bijna verlopen was. Ik was half 10 weg gegaan omdat ik ook nog naar kruidvat wilde. Ik dacht dat ik dan lekker rustig aan kon doen om dan om 10.45 uur naar de fysio te gaan. Ik was 5 voor 10 alweer uitgewinkeld, dus ben ik maar weer naar huis gegaan en om half 11 naar de fysio terug gegaan. Ik voelde mij niet lekker eigenlijk, ook wel benauwd enzo. Ik heb niet zoveel opgehoest, dus denk ik niet dat ik een onsteking heb ofzo. Maar ja, wat is het dan...?
Om half 3 had ik weer een vergadering van het internetcafé en ik was laat terug. Na het eten had ik weer zo'n benauwd, opgeblazen gevoel. Ik moest om 20 uur nog naar de As voor het gesprek met wijkbelang om subsidie te krijgen voor het internetcafé. Die meneer waarmee we spraken, heeft ons aangehoord en vond dat we een goed plan hadden. Nu maar hopen of ze ons een subsidie toekennen. Wij horen er meer van...maar wanneer wist ie niet precies.

Toen ik thuis kwam, was ik echt helemaal moe, kapot. Snel inhaleren en naar bed. Woensdag kwam Petra het huis weer schoonmaken en ik heb op de bank gelegen. Ik was nog steeds moe. Toen ze weg ging ben ik weer gaan liggen en eigfenlijk niet van de bank afgeweest.
Ik zou vandaag moeten zwemmen maar ik heb echt geen fut. Morgen eigenlijk ook maar dat heb ik afgebeld. Ik zou nl iemand ophalen maar ik denk dat ik alleen maar benauwder, zieker, moeier word als ik ga zwemmen. Ik denk dat het zwemmen in heerenveen toch niet zo'n goed idee is. Aan het eind van de middag heb ik het wel gehad en het aankleden daarna is doodvermoeiend. Het hele weekend was ik vermoeid, dus dat kan ik beter laten.
Volgende week probeer ik wel naar wolvega te gaan, ik heb dan in die week weinig andere dingen te doen. Spaar ik mijn energie daarvoor.

Pasfoto april 2004 en april 2006


zondag 16 april 2006

Pasen

Woensdag heb ik weer zwemmeters gemaakt. Ik had mijn hartslagmeter om en die deed het, maar niet onder water. Wel als ik even met mijn borstkas boven het water uit ging staan. Ik kwam niet boven 120 slagen per minuut. Dus dat was wel oke. Tijdens het lopen en aankleden kwam ik boven de 130 uit. Dus daarom word ik daar zo moe van. In het zwembad hadden we maar een gedeelte van het bad omdat er diploma zwemmen was. We hadden veel publiek...spannend he. Nou, wij hebben ook een diploma gehaald alleen moeten we die zelf wel schrijven....haha.

Toen ik thuis kwam, was ik wel moe maar ik had weinig tijd om te rusten want ik moest naar de vergadering in hotel Hajé met de andere friese besturen van het astma fonds. We hebben de goedkeuring van het astma fonds om met het VOAS in zee te gaan en waarmee we aanvullingen krijgen op de te korten voor de lidmaatschapsvergoedingen. Dat was ook onze inzet want anders kon het niet doorgaan. Het verloop van de vergadring ging allemaal voorspoedig en na een uurtje waren we al klaar. Dus konden we eigenlijk met een gevoel van overwinning naar huis. Ben ik gelijk in bed gedoken en even geslapen. Werd wel wakker gebeld. ieeeee!!! Is altijd zo als ik eens bedenk lekker te gaan slapen. Maar goed.

Vrijdag kwam hoekloos lekker vroeg en ben ik 's middags naar de golfbaan geweest. Ik had mijn nichtje Margriet opgehaald. We hebben daar even wat gedronken in het clubhuis en Jan kwam ook even kijken. Helaas werd het er erg rokerig. Die golfspelers/clubleden roken als schoorstenen. Maakt niet uit wie, oude besjes, bromsnorren (sigaren en van klein tot superknalpijpen) deftige tantes of de bediening. Maar toen zijn we maar eens even naar de koopjes gaan kijken. Ik wilde schoenen kijken maar het waren alleen golfstappers met grasnoppen, das niet echt fijn om er gewoon op te lopen. Ook waren ze duur. Maar dan heb je wel kwaliteit. Ik heb niks bijzonders gekocht. Ik heb mijn nichtje weer naar huis gebracht en rond half 6 ben ik ook weer naar huis gereden. Arjan was al thuis tot mijn verbazing. Hij had gebeld dat ie laat zou zijn...dus niet.

Zaterdag hebben we boodschappen gedaan en verder helemaal niks. Ja een cake gebakken in de broodbakmachine. Dat had ik gelezen en het leek me wel eens lekker. Hij is goed gelukt!!
Vanochtend hadden we weer een goed witbrood gebakken. En met een gekookt eitje erbij, hadden we een lekker paasontbijtje. Ik heb toen op de bank geslapen en Arjan is nu naar het stadion om heerenveen tegen AZ te bekijken. Zouden ze er nog wat van bakken???
We zullen het meemaken.

Morgen gaan we plantjes kopen voor in de potten buiten. Ik heb daar nog steeds kerstboompjes in staan. Deze moeten we in de tuin planten. Maar waar die komen weet ik nog niet. Ze zijn in ieder geval niet dood gegaan. Ik had ook een potje met narcissen gekregen voor mijn verjaardag en die zijn nu wel uitgebloeid en erg weelderig geworden. Daar ga ik vetplantjes in zetten, die ik weer uit een pot ga halen. Deze is weer overvol. Heb nog wel wat te doen....

woensdag 12 april 2006

weer een week om en nieuws van het UWV

Vorige week woensdag heb ik de laatste boetseerles besteed aan het uitgraven van mijn gipsen mal. Het bovenste deel wilde er niet af, achteraf doordat ie toch klem zat in de nekpartij, waardoor we moesten wrikken en daardoor brak de bovenste helft in drie stukken. Toen kon ik het klei van boven eruit halen. Zo kreeg ik langzaam aan het achterste gedeelte eraf en konden we de ijzeren armaturen in de armen stuk zagen. Uiteindelijk heb ik de klei thuis uit de armen weten te krijgen en nu liggen de 6 delen op het aanrecht. Ik vergeet steeds een kratje mee van boven te nemen. Zal het vandaag even doen want op het aanrecht laten liggen is niet zo handig en zeker niet tot september.... Dan begin ik meteen met een nieuwe gietklus.....

Donderdag moesten we naar de longtransplantatie arts in groningen. We moesten er om 11 uur zijn en we waren er lekker vroeg, half 11. We moesten eerst maar naar het laboratorium voor bloed en sputum kweek. Het was er, wonder boven wonder niet druk. Ze waren met een nieuw verwerkingssysteem bezig. Alles moest ingevoerd worden in de computer. De prikdame zei dat ze allemaal nieuwe apparatuur in het laboratorium hadden gekregen. Na het prikken en ophoesten van sputum konden we weer terug naar de poli. Daar kwam ik Anneke tegen. Zij heeft 8 jaar geleden een longtransplantatie gehad en sportte bij onze astma fonds groep. Op een afstoting na, anderhalf jaar geleden, heeft zij geen enkel probleem gehad. Fijn om zulke goede verhalen te horen. We hebben weer even met de arts gesproken. Hij vertelde ons dat er nu 8 transplantaties in Groningen en 9 in Utrecht waren gedaan. Ik sta nu rond de 6e plaats, het is afhankelijk van het aanbod van de longen. Hopen maar dat de tranplantaties in dit tempo door blijven gaan, en dat ik dit jaar nog aan de beurt mag komen.

Vrijdag ochtend heb ik vergaderd over het internetcafé. We gaan door! Er waren wat problemen geweest, maar daar heb ik gelukkig niks van meegekregen. Ja dat we zolang niks hebben gehoord enzo maar dat is nu verholpen en we gaan weer met frisse moed verder. 's Middags om 16 uur ben ik naar het zwembad gegaan. Heerlijk was het. Heb met de fysio en Bonny oefeningen in het water gedaan en zo nu en dan een baantje zwemmen. Het was behoorlijk zwaar maar wel lekker. Alleen het aankleden erna is helemaal niks...bah! wat een drama dan. Ik was wel een half uur bezig, hoop volgende keer wat sneller weer aangekleed te zijn.

Zaterdag ochtend zijn we om half 10 naar Tilburg vertrokken. Macy op schoot en ze was de hele weg hartstikke lief blijven zitten. We waren er om half 12 ongeveer. Lekker snel ging het. Arjans ouders kwamen rond 14 uur en daarna zijn we nog even naar de Hornbach geweest. We hebben een nieuwe wc bril gekregen, in tegeltjes kleuren die wij in de badkamer hebben. Zeer geinig. Ik heb ook nog wat schildersdoeken gekocht en kwasten. Ja, die had ik moeten kopen maar ben ze vergeten te betalen. Bij de auto zagen we ze in de kar liggen...mazzeltje.
Ik raakte in gesprek met de verkoper van de telegraaf. Hij stond met een stand bij de uitgang. Mijn vader zegt dat ie daar heel vaak staat. Hij vroeg of we lid waren. Papa zei dat ie al 35 jaar de krant heeft, is ook zo hoor. Toen vroeg ie wat ik had enzo. Even uitgelegd en gewezen op het donorschap en hij zei dat ie donor was. Toen we verder zouden gaan, kreeg ik een telegraaf en het 25 jarig jubileumboek van koningin Beatrix van hem. Dit boek kregen mensen als ze lid werden van de krant. Leuk he! Zo krijg je nog eens wat.
Zondag zijn we naar Overvecht tuin centrum geweest. We hebben een nieuwe azalia gekocht en ook een voor mama. Voor haar verjaardag. Van ons had ze een cd van John Forgety gekregen, van die gouwe ouwe hits van haar tijd. Eigenlijk was het weekend zomaar weer voorbij. We zijn om half 8 gaan rijden en om half 10 waren we weer in Heerenveen. Macy was weer heel lief en hoefde niet in de catcaddy.
Maandag kwam Petra weer het huis schoonmaken. Ik heb haar een bamboe windgong gegeven. Ze is nl 11 april jarig. Om half 12 kwam de fysio ook weer met mij fietsen. Ik heb mijn hartslagband weer omgehad, ook met zwemmen. Ik had er een nieuwe batterij erin laten zetten. Met zwemmen deed ie het niet maar Homme wist wel hoe dat ding werkte. De zijkanten moeten goed om je borstkas zitten met wat vocht of gel en dan meet ie je hart pas goed. Dat was het dus.

Dinsdag weer even naar de fysio praktijk geweest en ik had wel wat meer sputum als anders, dus dat was niet voor niks. Ik was behoorlijk moe en heb dan ook de hele middag op de bank liggen maffen. Met de poes, dus die kan er ook wel wat van. Vandaag eigenlijk niet zoveel gedaan wat het vermelden waard is..haha
Morgen ga ik weer zwemmen in wolvega en 's middags vergaderen in Hajé met alle afdelingen van friesland van het astma fonds. Het zal waarschijnlijk voor de vakantie de laatste zijn en dan hopen we de overstap te maken naar de VOAS (ondersteuning voor aangepaste sporten) Maar goed, we hebben al veel bereikt. Hopen dat ik wakker kan blijven....tssss

Vrijdag moet ik weer op Hoekloos wachten, hopen dat ze vroeg komen, dan kan ik nog even naar de golfstore. Onze golfleraar heeft dan in zijn winkel, vette uitverkoop van kleding, schoenen en golfspullen... Altijd leuk om even te kijken of niet soms. Hoop binnen kort weer te kunnen golfen, maar dan moet het wel wat warmer gaan worden...kom op LENTE!!!

Tijdens dit schrijven werd ik gebeld, door een verpleegkundige van het UWV, is nieuw, die moet waarschijnlijk de dossiers doornemen en bepalen wat er mee gedaan moet worden. Hij dacht dat ie eerst maar es moest bellen om te horen wat en hoe het met mij ging. Ik had in 2004 een brief gestuurd met de stand van mijn huidige staat van ziekte, zal ik maar zeggen. Op aanraden van de adviseur van de NCFS, martin hoogenhout. Ze hebben het wel ontvangen en ik ben daar dus wel blij mee. De verpleeg in kwestie vond het niet nodig om mij helemaal naar Leeuwarden te laten komen om te vertellen dat ik 80-100% arbeidsongeschikt zou blijven, dat kon ook wel telefonisch, maar er volgt natuurlijk nog wel een officiele brief, als hij met de verzekeringsarts had overlegd. Over een jaar zou hij weer bellen en mocht ik in tussen een transplantatie hebben ondergaan dan zouden ze dat wel graag willen weten. Oke, doen we. Zo das mooi, hoef ik in ieder geval niks te doen, dan alleen maar te wachten op de transplantatie.

dinsdag 4 april 2006

Beauty and the beast

Zo had ik donderdag een futloze dag, vrijdag had ik eerst het ambitieuze plan om te gaan zwemmen in heerenveen. Maar toen ik het gordijn opende, bedacht ik mij direct. Wel bleef het "gigantisch veel zin" om te zwemmen voortkabbelen.
Zaterdag moest Arjan tot 12 uur werken, daarna zijn we boodschappen gaan doen. We hadden het idee om zondag weer een heerlijk brood te bakken en kochten nieuwe kant-en-klaar-mix voor witbrood.
Maar goed met dat idee gingen we eerst eten en toen naar Leeuwarden. In de harmonie gingen we naar Beauty and the beast. We zijn altijd ruim op tijd want dan drinken we nog thee en koffie vooraf. Gezellig toch?
Normaal is het nog erg rustig als we aankomen en kunnen we met gemak de auto op de invalidenparkeerplaats naast de ingang parkeren. Dit keer dus niet. We hebben hem onder de luifel gezet, nog iets dichter bij de deur. Ja, ik was weer een koningin. Wij mogen ook onze jassen vlak bij de ingang, in de gardarobe hangen. Normaal moet je ze beneden in de kelder kwijt, je loopt dan een trap af en aan de andere kant moet je weer een trap op, nou dat doen wij dus nooit meer. Wij maken gebruike van de invalidengardarobe. Lekker makkelijk. Wij staan bijna nooit in de rij...


We hadden gelukkig nog wel een tafeltje te pakken alleen was ik meteen al een stoek kwijt aan een vrouw die stoelen voor haar hele familie ging verzamelen, overal legde ze dingen op, ehm, how desperate...Maar goed Arjan kon nog wel zitten want als ze die stoel ook had gepakt dan had ik er desnoods aan gaan hangen, hahaha, tuurlijk niet!
Toen we naar de lift gingen, dachten we nog even aan wat er gebeurde toen we daar met acda en de munnik ook liepen. We zaten toen ook op het balkon. We wisten toen nog niet waar de lift was en hadden de verkeerde deur, stonden we bij de kleedkamers van acda en de munnik! Gaaf...
Diederik van vleuten stond zijn overhemd te strijken en paul de munnik kwam net erbij staan. Hebben we even gevraagd waar de lift was...geinig he...
Dus we hadden hoop dat we "iets" zouden zien, natuurlijk...Ik had al gezegd dat de echte hoofdrollers en vast niet zaten, die pakken kunnen daar niet door de deuren...Het orkest zat er wel! en een paar meisjes van het enbsamble liepen daar rond...
Toen de liftdeuren open gingen stond BEN CRAMER daar. We zeiden hem goedendag en hij vroeg welke verdieping we zaten want hij was de weg kwijt. Er kwamen nog wat andere "invaliden op krukken" bij ons de lift in. Op de eerste verdieping ging Ben eruit, daar zag je allemaal pruiken op de gang staan...Toch nog weer wat extra's gezien, haha.
Ik vond het wel weer heel mooi, dat kunnen ze wel hoor. Het was het geld wel waard.

Toen we weer thuis waren, hebben we de broodmachine aangezet. Om 10 uur s'ochtends hadden we weer heerlijk warm, vers brood. Dat was de bedoeling. Toen ik om half 9 beneden kwam en in de machine keek, zag ik dat het niet goed gemixt was....ik in het boekje kijken bij bakcyclus, er is het laatste uur geen kneden meer....oei. Er stond in dat er waarschijnlijk te weinig water in gedaan was...
Bleek dat het pak 1 kilo meel bevat maar Arjan dacht 500 gr. Dus had hij het hele pak erin gedaan en dus te weinig water....We hadden 2 broden kunnen bakken....Jammer joh, moesten we toch nog brood uit de vriezer halen.

Maandagavond heb ik weer geschilderd. Het was de laatste les van dit seizoen. Jammer want wat moet ik nu in het vervolg op maandagavond doen??? Haha. Vanochtend was ik even het dorp ingegaan om een kadootje te kopen voor mijn moeder en daarna naar de fysio. Mamaj is maandag jarig en we gaan het weekend daar naar toe. Vandaag komt daar het zuurstof als het goed is.

Woensdag heb ik ook voor dit seizoen de laatste boetseerles. Hopelijk krijg ik de mal van mijn beeld eraf en kan ik het klei eruit halen. Verder moet ik donderdag naar de transplantatie arts voor controle en Arjan heeft vrij genomen want hij wilde wel weer een keertje mee. Hij heeft ook vrijdag vrij. Ik heb dan 's ochtends een vergadering van het internetcafé en 's middags ga ik echt zwemmen in heerenveen. De donderdag erna begin ik ook weer in wolvega want ik merk toch dat mijn spierkracht enorm is afgenomen en dat probeer ik met twee keer in de week te zwemmen weer wat op te vijzelen. Het wordt nu ook wel mooier weer...hoop ik.